Omstridt utstilling om jøder og Israel

Til tross for arabiske protester kan utstillingen «Folket, Boken, Landet», om jødenes historiske tilknytning til Israel gjennom tidene, nå beskues i forhallen på rådhuset i København.

Utstillingen, som åpnet mandag, består av 24 plansjer som i bilder og ord skildrer det 3500 år gamle forholdet mellom det jødiske folk og Det Hellige land, fra bibelsk tid til i dag. Den har fått kritikk fordi den utelater å fortelle hvilke konsekvenser opprettelsen av Israel i 1948 hadde for områdets palestinere.

– Det er fint med en historisk utstilling om religion i området, men det kunne godt vært gjort plass til palestinerne blant plansjene, sier talsmann for Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening, Fathi El-Abed til Kristeligt Dagblad.

Arabisk press i Unesco

Utstillingen er arrangert av FN-organisasjonen Unesco i fellesskap med Simon Wiesenthal-senteret. Utstillingens første planlagte visning i Paris i 2014 ble først avlyst etter at Unescos generaldirektør Irina Bokova bøyde av for presset fra 22 arabiske medlemmer av organisasjonen. De beskyldte folkene bak utstillingen for å benekte palestinernes tilstedeværelse i området, for å være politisk ladet og dermed til skade for fredsprosessen i Midtøsten.

– Et knefall for arabisk press, kalte den franske filosofen Bernard Henry-Lèvy avlysningen. og Simon Wiesenthal Sentret syntes det minnet om sensur.

Seks måneder senere åpnet «Folket, Boken, Landet» i Paris likevel og har siden besøkt FN’s hovedkvarter i New York, USA’s kongress i Washington, Israels parlament i Jerusalem og Vatikanet.

– Ikke politisk

Plansjene skal stilles ut i København i 10 dager og ble mandag presentert av blant andre kulturminister Bertel Haarder (V), den israelske ambassadøren i Danmark, Barukh Binah, og representanter fra Unesco og Simon Wiesenthal Sentret i USA.

– Det er en historisk utstilling, som kan bidra til å skille myter fra den historiske sannhet, sa rabbiner Abraham Cooper fra Wiesenthal-sentret under åpningen til den fremmøtte forsamling av danske rabbinere og jøder, politikere og ambassadører. Han understreket at det ikke var en politisk utstilling.

Den danske kulturministeren etterlyste heller ikke mer balanse og sa i sin tale at utstillingen nettopp er et bevis på Unescos formål, å fremme internasjonal dialog og dermed fremme fred.

– For fred krever mer enn politikk og økonomiske avtaler. Det krever moralsk og intellektuell forståelse for hverandres historie og kulturarv, sa Haarder.

– Handler om historiefortelling

Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening på sin side er ikke enige i at historien kan undras fra det politiske.

– Selve essensen av den tragiske konflikten i Midtøsten i dag handler om historiefortelling. Jeg er enig i mye av den jødiske fortelling, men er også svært uenig når man forteller om jødene som vender tilbake til sitt land etter flere tusen år, og gang på gang tråkker over det palestinske folk, sier Fathi El-Abed.

Han sier at Midtøsten-konflikten ikke er en religiøs konflikt.

– Det er en politisk konflikt, og vi vil insistere på retten til å se kritisk på den form for historiefortelling, som også påvirker danskenes syn på hva som skjer i Midtøsten, og som springer ut av en historikk som går tilbake til 1930- og 1940-tallet, hevder han. KPK

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.